По принцип, повечето лекари-специалисти коментират, че прекалено честата консумация на лютиви и пикантни храни може да навреди сериозно на здравето ни и дори ни съветват да я избягваме възможно повече. Тези съвети, обаче явно вече ще станат не много актуални след изследване, проведено в Китай, което доказа точно обратното.

Колегите от ПИК писаха, че именно китайците от Китайската академия на медицинските науки, са направили ново изследване, което е доказало, че лютивата храна е всъщност по-скоро полезна, отколкото вредна. Това е станало ясно, след като резултатите на над половин милион китайци, които консумирали люта храна всеки ден, показали, че те имат с 14 % по-малък шанс да се разболеят от рак, коронарни и респираторни заболявания, в сравнение с останалите, които хапвали нещо пикантно и люто не повече от един път на седмица.

Проучването е било проведено и при жени, и при мъже, а резултатите били едни и същи. За сега не е ясно защо точно лютото предпазва организма ни да развие ракови клетки и други сериозни заболявания. Не се знае и дали самата храна, която са консумирали китайците е подпомогнала заздравяването на организма и подсилването на имунната система. Именно поради тази причина, специалист по хранене и епидемиология от Университета в Кеймбридж коментира, че ще трябва да бъдат направени още изследвания, за да се установи със сигурност дали лютивата храна е полезна или вредна за човешкият организъм, предадоха колегите от ПИК. / Източник: pik.bg и informiran365.net